top of page

>

Solaryum

Solaryum

Solaryum;
Brozlaşma, güneş veya solaryumdan kaynaklanan ultraviyole ışınlar ile cilt renginin koyulaşmasıdır. Solaryum da, Latince ‘sol’ (güneş) kelimesinden kök almakla birlikte güneş odası anlamına gelir. Solaryum cihazlarında bulunan ultraviyole ışık kaynakları ile ışınlama yapılarak bronzlaşma sağlanır.

Nasıl Bronzlaşıyoruz ?
Güneş ışığı ve solaryum makineleri ile cilde temas eden ultraviyole ışınlar, cildin katmanlarında ilerler. Cildimizin üst tabakası olan epidermisin %5’ i melanosit adı verilen hücrelerden oluşmaktadır. Kısa dalgaboylu UV ışın (UVB) ile bu melanosit hücreleri uyarılır. Uyarılan melanositler melanin üretimi yapar. Pembemsi renkteki melanin, cildin üst katmanına doğru ilerler. Bu esnada dalgaboyu uzun olan UVA ışını ile melanin oksidasyonu gerçekleşir ve rengi koyulaşır, kahverengi olur. Bu koyulaşma cildin UV ışığına karşı kendini doğal korumasıdır.

Bronzluk nasıl soluyor ve niye tekrar brozlaşmak gerekiyor ?
Cildin üst tabakası epidermisteki germinatif hücreler sürekli üretilir, yaşlı hücreleri yavaş yavaş yukarı doğru iter; bu yaşlı hücreler de cildin sert katmanını yani ölü epidermisi oluştururlar. Bu döngü yaklaşık 1 ay sürer. Yeni oluşan hücreler, cildimizdeki melanin yüklü hücrelerin yerini alır, ölü hücreler atılır. Bu nedenle rengimiz solar ve açılır.

Güneş ışınları ile solaryum arasındaki fark nedir ?
Güneş ışınları ile solaryum arasındaki en önemli fark, solaryumda ultraviyole ışınların etkilerini kontrol altına alabilmemizdir. Özel tasarlanmış solaryum cihazları ile ultraviyole ışınların şiddeti ve dozu ayarlanabilir. Böylece ultraviyole ışığın zararlı kısımları filtrelenerek, güneşin bio-pozitif etkileri sağlığı destekleyecek en uygun dozda verilir.

bottom of page